Module solare cu vid sau tub plat? Pro și contra și sfaturi de cumpărare

Sarcina unui colector solar este să transforme energia solară în căldură. Cu costul din ce în ce mai mare al facturii principale de utilități a casei tale, poți avea atât apă caldă, cât și căldură cu ajutorul panourilor solare. În acest fel, obțineți confort termic la un preț mai mic și, mai ales, protejați mediul înconjurător datorită proprietăților eco-operatoare. În acest articol, vom discuta despre tipurile de panouri solare pe care le puteți cumpăra și instala pe acoperișul dvs., împreună cu avantajele și dezavantajele acestora.

Colector solar cu tuburi vid

Acest tip de panou solar permite captarea energiei solare în tuburi vidate, care sunt disponibile în două tipuri: presurizate sau nepresurizate.

Un aspirator sub presiune cu un controler care trebuie conectat la rețea este bun pentru utilizare pe tot parcursul anului, dar numai dacă aveți instalat un încălzitor de apă cu două serpentine în casa dvs. Nu există boiler, ci doar un rezervor exterior deasupra țevilor și există riscul ca țevile de alimentare cu apă să înghețe și să se spargă iarna. Deși aceste panouri sunt mai bune pentru presiunea apei, ele necesită o instalare specială și o întreținere adecvată.

Funcționând fără curent, apa caldă cade prin gravitație dintr-un rezervor exterior, tuburile de vid nepresurizate rulează din primăvară până toamna târziu, aproximativ 8 luni pe an. Acestea sunt cele mai populare panouri solare din tara noastra cu cost initial accesibil, asamblare si intretinere usoara fara complicatii tehnice.

Eficiența tuburilor cu vid

Panourile solare cu tub vid sunt cu 40% mai eficiente decât panourile solare plane, despre care discutăm mai jos. Dar atenție, depinde de calitatea finisajului și de producător.

Avantajele și dezavantajele panourilor solare cu tub vid

Eficienta constanta pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp. Forma cilindrică a tuburilor are avantajul de a colecta lumina soarelui pe tot parcursul zilei.
Oferă izolație eficientă (vid) împotriva vântului și a temperaturilor scăzute (sub 0 grade), astfel încât funcționează chiar și la temperaturi exterioare reci. În teorie, un vid nu ar provoca pierderi de căldură. In plus, panourile absorbante au un strat selectiv care previne pierderile de caldura prin radiatia termica.
Înlocuirea tuburilor panoului solar este relativ ușoară și, în plus, nu este nevoie să goliți sistemul.
Durată de viață mai lungă datorită rezistenței sale mai mari la uzură.

Panou solar plat

Acest tip de panou solar captează energia solară pe o suprafață plană (fibră de sticlă) cu o absorbție uniformă.
Colector cu plăci plate de eficiență

Eficiența colectoarelor cu plăci plate este oarecum apropiată de cea a tuburilor vidate, dar numai pentru zilele mai calde ale anului. Cu alte cuvinte, eficiența lor este cea mai mare în mijlocul verii sau în zilele însorite în alte perioade ale anului.

Avantajele și dezavantajele colectoarelor cu plăci plate

Ele sunt cele mai productive atunci când razele soarelui cad vertical pe suprafața lor caracteristică plană. Numai din acest punct de vedere, randamentul poate fi mai bun decât cel al tubului colector de căldură. Dar tehnologia absorbantului utilizat, adică componentele sale (cupru-cupru, cupru-aluminiu), este de asemenea foarte importantă.
Colectoarele cu plăci plate nu sunt eficiente atunci când temperatura exterioară este scăzută. Deci iarna te confrunți cu o anumită pierdere de căldură. Cu toate acestea, produc și apă caldă în lunile mai reci.
În regiunile înzăpezite, zăpada se curăță mai repede pe suprafețele plane ale modulelor, ceea ce afectează performanța tuturor tipurilor de module solare. Se poate spune că planeitatea lor este un avantaj distinct în acest caz.
Deoarece există și clienți cărora le pasă de frumusețea acoperișului casei, colecționarii plat sunt, desigur, mai atractivi.
Intervențiile de reparații sau de înlocuire a panoului necesită golirea sistemului. Înlocuirea completă a panourilor solare cu panouri plate defecte.

Sfaturi pentru achiziționarea panourilor solare

Panourile cu tuburi de vid sunt ideale pentru casele care necesită multă apă caldă la temperatură ridicată pe tot parcursul anului. In plus, sunt o solutie foarte buna pentru cei care vor sa contribuie la centrala termica a casei, in special la incalzirea in pardoseala.

Panourile plate sunt perfecte pentru refugiile montane sau casele montane unde zăpada este obișnuită iarna. Deoarece pot fi integrate și în acoperiș, sunt ideale pentru clienții exigenți care doresc un design exterior modern.

De asemenea, luați în considerare următoarele:

  • Se ține cont de consumul aproximativ al gospodăriei sau de numărul de persoane pe care sistemul trebuie să le aprovizioneze;
  • Evaluează eficiența energetică, durabilitatea, dar și o garanție a confortului care trebuie asigurată în primul rând de producător, nu de furnizor sau instalator;
  • Contactați producători și furnizori de încredere cu experiență în domeniu;
  • Contactați un specialist pentru a instala panourile solare necesare. El clarifică, de asemenea, orice date tehnice care v-au fost neclare;
  • Luați în considerare și calitatea echipamentelor și fitingurilor utilizate pentru apă caldă, precum: B. Cazane, pompe de circulație, conducte, racorduri, izolații etc.

Una peste alta, puterea anuală de căldură a acestor două tipuri de panouri solare poate fi similară. Ambele soluții sunt valabile, în funcție de mediu, nevoi și buget. Pe langa investitia initiala pe care trebuie sa o faci (care se va amortiza in timp), te vei bucura si de confortul termic al locuintei tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus