Tot ce trebuie să știți pentru a fi un prosumer

Când ne confruntăm cu provocările mediului climatic actual, creșterea prețurilor la electricitate și dependența Europei de combustibilii fosili, găsim energia solară ca soluție cheie.

Cum este posibil acest lucru? Este foarte simplu: transformăm lumina liberă de la soare în electricitate cu ajutorul unui sistem fotovoltaic. După acest proces, energia generată poate acoperi o mare parte din propriul consum de energie electrică sau chiar tot consumul nostru de electricitate.

Potențialul panourilor fotovoltaice constă în ușurința și eficiența cu care captează lumina soarelui și o transformă în energie. În doar 14 zile, suficientă energie ajunge pe acoperiș pentru a alimenta o casă timp de un an.

Energia generată de panourile fotovoltaice a devenit cea mai ieftină sursă alternativă de energie din Europa. În ultimii 10 ani, prețul modulelor fotovoltaice a scăzut cu până la 95%. (Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă, 2021)

Cum putem maximiza energia de la panourile fotovoltaice?

Aici intervine rolul prosumatorilor.

Un prosumator este cineva care generează electricitate printr-un sistem fotovoltaic și folosește această energie pentru autoconsum și alimentează restul în rețea. Potrivit raportului ANRE privind monitorizarea activităților producătorilor din România, în România erau 13.597 de producători la sfârșitul anului 2021 și sunt așteptați 30.000 de producători în 2022.

Activitatea specifică a prosumerului este de a genera energie electrică, dar el poate vinde și stoca această energie. Energia este generată în clădirile sau blocurile sale, ansamblurile rezidențiale și chiar clădirile comerciale sau industriale. Premisa este că consumatorii autonomi de energie regenerabilă necasnici care desfășoară aceste activități nu le folosesc în scop comercial, ci doar pentru consumul propriu.

Energia este vândută unui singur furnizor de energie electrică autorizat. Prosumatorii semnează contracte de furnizare cu ei.

Prețurile pentru producția și vânzarea energiei sunt calculate pe baza prețurilor medii ponderate înregistrate pe piața de zi înainte (PZU) pentru luna producției de energie. Piața pe care are loc vânzarea este competitivă, cu prețuri determinate de cerere și ofertă.

Ce este o piață pentru ziua următoare? Potrivit OPCOM, aceasta este definită ca parte a pieței angro de energie electrică. Piața angro tranzacționează la oră, cu energie electrică, și a doua zi a zilei de tranzacționare.

Cum își obține prosumerul banii? Cadrul legal prevede următoarele, în funcție de puterea instalată până la 200 kW sau de la 200 kW la 400 kW:

Putere de până la 200 kW: utilitățile trebuie să taxeze pentru diferența dintre energia consumată și energia produsă sau între energia furnizată și energia consumată (dacă prosumatorul produce mai multă energie decât consumă). Energia suplimentară este transferată și poate fi utilizată în termen de 24 de luni de la data facturii.

Putere între 200 kW și 400 kW: furnizorul este obligat să achiziționeze energia produsă la un preț egal cu prețul mediu ponderat înregistrat pe piață în ziua următoare celei în care a fost produsă energia. În plus, furnizorii sunt obligați să ajusteze energia furnizată și consumată de rețea în factura prosumerului.

Cum devin prosumer?

Potrivit ghidului prosumerului, călătoria prosumerului începe cu instalarea unui sistem fotovoltaic. Dacă sunt instalate pe acoperișul unei clădiri, nu mai este necesară autorizația de construire. Cu toate acestea, trebuie obținută aprobare pentru a instala panourile pe podea. Pentru aprobare, prosumatorul prezintă proiectul care urmează să fie implementat, inclusiv detalii tehnice.

Pasul 2 este determinarea soluției de conectare. Prosumatorii vor avea nevoie de o fișă de soluție originală întocmită de retailer și de o copie a proiectului electric aprobat de retailer și întocmit de un electrician autorizat ANRE.

La Pasul 3, prosumatorul trebuie să furnizeze: Documente de identitate (dacă este persoană fizică) sau o copie a certificatului de înregistrare fiscală (dacă este persoană juridică) și un titlu de proprietate care acordă dreptul de utilizare a proprietății asociate. În cazul în care imobilul este închiriat, este necesar și acordul legal al proprietarului.

Distribuitorii vor furniza prosumătorilor: o copie a notificării la fața locului, o prezentare generală a soluției de conectare la rețea, o notificare de conectare și o aplicație pentru prosumer.

Electrician ANRE furnizează date tehnice și energetice despre țările în care se produce sau se consumă energie electrică.

În a patra etapă, dealer-ul solicită: cererea utilizatorului (cu planificatorul pentru a atribui contractul dealer-ului), o copie a avizului tehnic de racordare și acordul proprietarului terenului de a încheia un contract cu operatorul de rețea.

Prosumatorii furnizează cartea de identitate (persoană fizică) sau o copie a certificatului de înregistrare fiscală (persoană juridică).

La pasul 5, distribuitorul furnizează o copie a avizului tehnic de racordare și unul dintre contractele de racordare. Electricieni Autorizați ANRE prin programul Electrician Autorizat Dealer Original.

După primirea punerii în funcțiune a echipamentului conectat, operatorul de rețea deschide ca test instalația electrică a utilizatorului.

Pentru obținerea energiei electrice pentru o instalație electrică, prosumatorul depune o cerere la operatorul de rețea, anexând următoarele documente: documentele de instalare ale utilizatorului, datele tehnice (acestea au fost obținute de la un electrician autorizat ANRE), planul de utilizare a instalației și capacitatea energetică este integrată în rapoartele de desfășurare a lucrărilor sistemului de monitorizare (acestea pot fi obținute de la electricienii sau dealerii autorizați ANRE) și contractele de furnizare.

Pentru a obține un certificat de racordare, prosumerul are nevoie de o declarație din partea executantului care să confirme respectarea cerințelor deciziei tehnice de racordare, regulilor tehnice și condițiilor de deschidere a conexiunii.

Prosumatorul primește de la dealer sau instalator autorizat ANRE documentație care dovedește că controalele și testele au fost efectuate în conformitate cu reglementările în vigoare. ANRE autorizează electricienii să furnizeze utilizatorilor planuri de instalare și planuri de conectare la rețea aprobate de operatorii de rețea.

Încheierea contractului de cumpărare – achiziția de energie de la furnizor necesită un certificat de racordare, care se obține de la distribuitor.

Activarea finală durează 10 zile și se efectuează de către operatorul de rețea în termen de 10 zile de la emiterea certificatului de racordare și semnarea contractului de transport, distribuție sau furnizare. Documentele solicitate sunt: contractul de cumpărare al furnizorului și certificatul de racordare obținut de la distribuitor.

Deveniți un prosumator, uitați de facturile mari la electricitate și bucurați-vă de beneficiile utilizării energiei regenerabile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus