Prezentare
Despre Noi
Atributii
Membrii
Parteneri
Statutul si scopul federatiei
Structura sectoriala
Evenimente patronale
Organizare
Activitati
 
Obiectul de activitate
Programe
Oferta de servicii
Dialog social
Documentatii
 
Dosare
Legislatie
Presa
Publicatii
Informatii utile
 
Stiri
Buletin informativ
Comunicari
Info EUROPA
Info Ministere
Comunicate
Statistici
Organizatii internationale
 
     

Organizatii Internationale
 

 


1.Uniunea Confederatiilor Industriale si ale Angajatorilor din Europa - UNICE

 

 

President: Dr. Jurgen Strube
Avenue de Cortenbergh, 168
B-1000 Brussels
Belgium
Tel (+32 2)237 65 11
Fax (+32 2)231 14 45
e-mail: main@unice.be
web: www.unice.org

Principala motivatie a actiunilor colective ale UNICE au ramas neschimbate de-a lungul ultimilor 40 de ani. Scopul principal include reunirea Federatiilor industriale centrale pentru a proteja solidaritatea dintre ele, incurajarea unei politici industriale competitive in Europa si actionand ca un purtator de cuvant al institutiilor europene. UNICE actioneaza intr-o permanente legatura cu Institutiile oficiale, studiind problemele curente intotdeauna la acelasi nivel general.
In 2003 are deja 36 de membri si 3 observatori din 29 de tari, incluzand tarile Uniunii Europena, tari din aria economiei europene si cateva tari din Europa Centrala si de Est. Structura actuala include cinci Comitete Principale, 60 Grupuri de lucru, cu un secretariat general executiv format din 45 de persoana, sub coordonarea d-lui Philippe de Buck, Secretar General al organizatiei.

 

2. Organizatia Internationala a Muncii (ILO)

 

 

Director-General: Mr. Juan Somavia
ILO -Biroul regional pentru Europa si Asia Centrala - GENEVA (EUROPE )

Tel:
+41.22.799.66.50: Director Regional
+41.22.799.66.66: Secretariat
Email: europe@ilo.org
web: www.ilo.org

ILO o agentie specializata a familiei Natiunilor Unite si se caracterizeaza printr-o structura unica tripartita a guvernelor , patronilor si muncitorilor.Este singura organizatie internationala in care cele trei grupari participa impreuna de pe acelasi nivel la discutiile privind munca si aspectele sociale din viziunea lor.
Scopurile ILO sunt prezentate in Constitutia ILO si in Declaratia de la Philadelphia..Astazi 177 tari sunt membre ILO.
Organul suprem al acesteia este Conferinta Internationala a Muncii , care se reuneste annual la Geneva si in cadrul careia toate statele membre au obligatia constitutionala de a trimite o delegatie tripartita.(guvern-patroni-muncitori) Principala sarcina a Conferintei este adoptarea standardelor internationale de munca ,participarea la discutii generale conform competentei fiecarei parti, aprobarea bugetului ILO pe 2 ani,alegerile la fiecare 3 ani a Grupului de Guvernare ILO.
Grupul De Guvernare ILO ,compus din 24 guverne membre,14 patronate membre si 14 sindicate membre sustine majoritatea sesiunilor de 2 ori pe an , in martie si noiembrie. Si o scurta sesiune de 1 zi, dupa incheierea Conferintei Internationale a Muncii.Acest Grup De Guvernare, functioneaza ca organ executiv al organizatiei sub indrumarea Directorului-General , ales pe 5 ani., care are in atributiuni supervizarea Biroului, fixarea agendei Conferintei,propunerea bugetului la Conferinta si supravegherea altor functii delegate de Constitutia ILO.
Biroul ILO reprezinta secretariatul Organizatiei, sediul operational, centrul de cercetari si editura.Acesta este conceput in jurul a patru mari piloni:
•  Standardele Principiile Fundamentale si Drepturile Omului
•  Angajarea,
•  Protectia sociala
•  Dialogul social
Cu un numar specializat de programe privind :alianta internationala,eliminarea exploatarii copiilor ,securitatea sociala, crearae locurilor de munca si dezvoltarea intreprinderilor , protectia si sanatatea la locul de munca, HIV/AIDS.
Sunt de asemenea doua filiale ACT/EMP si ACTRAV insarcinate cu relatiile patronale , respectiv sindicale.
Conferinta Internationala a Muncii care se reuneste anual este formata din delegatii tripartite ale statelor membre plus un numar de observatori.Art 3, paragraful 1 din Constitutia ILO propune ca fiecare delegatie sa fie compusa din 4 delegati:-2 guvernamentali ,. 1 patronal, 1 sindical..Art 3 paragraful 2 propune ca fiecare delegat sa fie insotit de cel mult 2 specialisti pentru fiecare capitol dezbatut in agenda Conferintei.
Comitetele sunt sprijinite de delagati si specialisti fiecare putand fi titular sau membru deputat cu drept de vot( vezi paragraful 30-34).
Activitatea ILO este guvernata de Ordine Permanente .Asa cum am mentionat mai sus,una din functiile Conferintei este adoptarea standardelor internationale de munca,care iau forma Conventiilor, Recomandarilor sau ocazional a Protocoalelor.
Varietatea subiectelor este acoperita de Recomandari si Conventii -libertatea de asociere, munca fortata, problemele angajarii,resursele umane,relatiiile manageriale de munca,securitatea sociala,sanatatea si siguranta si eliminarea muncii copiilor.
Principalele diferente dintre Conventii, Recomandari si Protocol sunt:
•  Conventiile sunt tratate care creeaza legatura intre tarile ce le ratifica.
•  Recomandarile sunt ghiduri care orienteaza practica si politicile nationale.
•  Protocolul creeaza o legatura a instrumentelor ILO ce au ca scop incheierea de noi Conventii Internationale.
In timp ce, general vorbin, patronii aproba scopurile ILO , prevazute in Constitutie si Declaratia de la Philadelphia., in particular , acestia au obligatia de a vedea in standarde , o solutie de promovare a dezvoltarii unei economii armonioase in concordanta cu libertatile generale.

 

3. Organizatia Internationala a Patronatelor-IOE

 

 

Secretar General: Antonio Penalosa

26, Chemin de Joinville 1216
Cointrin / Geneva, Switzerland
P.O. Box 68
Tel : +4122 929 00 00
Fax : +4122 929 00 01
E-mail: ioe@ioe-emp.org
Web: www.ioe-emp.org

IOE este singura organizatie mondiala autorizata ce reprezinta interesele patronilor in toate aspectele politicilor sociale la nivel international.Aceasta este principala sfera a activitatilor , in care , in mod natural, ILO actioneaza ca secretariat al grupurilor patronale in cele mai multe intalniri , incluzand Grupul de Guvernare si Conferinta Internationala a Muncii.
Unul din scopurile IOE este asigurarea ca legislatia internationala a muncii adoptata de Conferinta Internationala a Muncii sa se inscrie in specificul economic al fiecarei tari si sa contribuie la dezvoltarea acestora.
In completare, rolul IOE are o importanta istorica in promovarea si apararea interesului intreprinderilor din ILO.Principalele obiective IOE in cadrul ILO constau in promovarea politicilor de angajare care nu pesupun afaceri, modernizarea standardelor internationale de munca,prevenirea problemelor de munca aparute din incalcarea discutiilor comerciale, asigurarea ca discutiile din globalizare sunt echilibrate si constructive, crearea unui mediu international cooperant intre intreprinderi , la toate activitatile ilo, promovarea voluntariatului,initiative social corporative,clauze sociale introduse in acordurile comerciale internationale , denuntarea guvernelor care incalca drepturile patronilor , apararea modelelor de securitate sociala care sunt in concordanta cu interesele intreprinderilor .
Parteneriatul IOE este deschis federatiilor patronale adepte principiilor intreprinderilor libere , care sunt independente de controlul sau interferenta autoritatii guvernarii sau de orice alta structura externa si relatii parteneriale compuse exclusiv din patroni.Acum membri cuprind::137 federatii din 132 tari-39 din Africa,27 din Asia ,31 din America si 40 din Europa.

 

 

 

   

GTS VPS

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
GTS Telecom
 

Copyright FPEN 2010
 
FEDERATIA PATRONALA ENERGETICA
Bdul Lacul Tei nr. 1-3, Cod Postal 020371, Bucuresti,Romania