Energia hidroelectrică: avantaje și dezavantaje

Energia hidroelectrică este o sursă de energie curată care furnizează energie pentru întreaga lume. Cu toate acestea, există și unele dezavantaje. Vom discuta despre beneficiile și dezavantajele hidroenergiei.

Ce este energia hidroelectrică?

Cea mai utilizată sursă de energie regenerabilă în lume este energia hidroelectrică. Raportul privind starea hidroenergeticii din 2019 arată că hidroelectricitatea ne-a furnizat 21,8 GW de energie electrică și a crescut cu 9% în ultimul an.

Avantajele Energiei Hidroelectrice

1. Regenerabile

Hidroenergia este 100% regenerabilă. Aceasta înseamnă că nu va rămâne fără apă decât dacă nu încetează să curgă. Hidrocentralele sunt durabile, deoarece sunt construite pentru a rezista. Uneori, echipamentele construite pentru a rezista 25 de ani sunt încă utilizate după de două ori mai mult timp.

2. Fără emisii

Hidroelectricitatea nu emite emisii în atmosferă. Acesta este cel mai mare atracție al oricărei surse de energie regenerabilă.

3. De încredere

Hidroenergia este cea mai bună sursă de energie regenerabilă. Apa este de obicei disponibilă 24/7, așa că nu contează dacă soarele apune sau bate vântul.

4. Variabila

Hidroenergia este atât de fiabilă încât hidrocentralele pot regla debitul de apă. Acest lucru permite hidrocentralei fie să producă mai multă energie atunci când este nevoie, fie să își reducă producția atunci când nu este. Acesta este ceva ce nicio altă sursă de energie regenerabilă nu poate realiza.

5. Creați lacuri

Puteți folosi lacurile pentru recreere și chiar atrageți turiști. Lacul Mead este un exemplu grozav. A fost posibilă datorită barajului Hoover. În 2018, , a atras peste 7,5 milioane de vizitatori. Acest lucru poate oferi un impuls economic semnificativ comunităților din apropiere.

6. Dezvoltarea terenului este mai rapidă

Baraje hidro nu pot fi construite în anumite locații. Cu toate acestea, ele pot fi folosite pentru a dezvolta terenuri pentru orașele și orașele din apropiere. Este nevoie de mult pentru a construi un baraj. Pentru transportul barajului sunt necesare autostrăzi și drumuri, ceea ce deschide noi rute pentru comunitățile rurale.

Energia hidroelectrică are dezavantajele ei

1. Impactul peștelui

De asemenea, o sursă de apă curentă trebuie blocată pentru a crea o hidrocentrală. Acest lucru împiedică peștii să ajungă la locurile lor de reproducere, ceea ce afectează apoi toate animalele care se bazează pe ei pentru hrană.

Habitatele de pe malul râului care sunt înconjurate de apă încetează să curgă vor dispărea și ele. Acest lucru poate duce la imposibilitatea accesului la apă a animalelor.

2. Locații limitate ale fabricilor

Hidroenergia este regenerabilă, dar există doar câteva locuri care pot fi folosite pentru construcția centralelor. Unele dintre aceste locații sunt departe de orașele mari, ceea ce ar putea face dificilă valorificarea pe deplin a energiei.

3. Costuri inițiale mai mari

Deși hidrocentralele nu sunt dificil de construit, ele necesită să construiți un baraj pentru a preveni curgerea apei. Prin urmare, sunt mai scumpe decât centralele de combustibili fosili de dimensiuni similare.

Nu vor trebui să-și facă griji cu privire la achizițiile de combustibil mai târziu. Funcționează pe termen lung.

4. Emisii de carbon și metan

Deși electricitatea generată în centrală nu produce emisii, rezervoarele pe care le creează o produc. Plantele de la capătul inferior al unui rezervor încep să se descompună. Când plantele mor, se eliberează cantități mari de metan și carbon.

5. Sunteți susceptibil la secetă

Deși hidroenergie este cea mai fiabilă sursă de energie regenerabilă, aceasta depinde în mare măsură de disponibilitatea apei. O secetă ar putea avea un impact semnificativ asupra performanței hidrocentralelor. Acest lucru ar putea fi mai frecvent pe măsură ce planeta se încălzește.

6. Risc de inundații

Barajele construite la altitudini mai mari prezintă riscuri grave pentru orașele din apropiere. Aceste baraje pot fi foarte puternice, dar există totuși riscuri. Eșecul barajului Banqiao este cea mai mare defecțiune a barajului din istorie. Barajul s-a prăbușit din cauza ploilor excesive cauzate de un taifun. 171.000 de oameni au murit ca urmare.

Hydro este încă în creștere

Pe măsură ce lumea își reduce dependența de combustibilii fosili pentru energie electrică, hidrocentrala a crescut constant. Energia hidroelectrică are multe beneficii și dezavantaje.

Cu toate acestea, este, fără îndoială, mai eficientă decât orice fabrică de combustibili fosili în comparație cu schimbările climatice. Este și mai important să fim conștienți de aspectele negative, cu mai mult de 8700 de hidrocentrale noi în Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus